Friday, October 24, 2008

Cerita Tentang Adam

Sangat2 petah bercakap sekarang. Bila aku cakap ngan hb, dia suka menyampuk. Sbg cth : “petang ni lepas g ni kita g sana terus la…bla …bla..”
Pastu dia nyampuk la..” nak g mana ibu? G Giant ke?”

Suka gurau ngan Aiman… Smpi terbahak2 la Aiman ketawa..Lucunya…Bila dia naik basikal dlm umah, Aiman kejar ngan walker kat blkg…

Dah pandai count satu smpi sepuluh without miss any number…. ABC masih kelam kabut….tetiba je dah smpai XYZ… siap ada Alif.. Ba..Ta.. lagi kat tengah2 tu… One two three, tetiba je seven (pronoun as TEBEN), eight, nine, ten.
Dah tau colour blue, black, orange, green, red…confuse lagi colour brown, yellow etc

Free pampers since aku cuti bersalin ( 2 minggu je kat sekolah) aku train smpi betul2 leh bgtau bila nk tuttt.. tp kat sekolah still nk pakai…kenapa ntah…sibuk nak main kot….

Bila aku pki perfume, dia cakap “Wangi la Ibu….”
Bila aku pki baju yg jarang pakai, dia cakap “Ibu nak g jayan2(jalan2) ke pakai baju cantik?” Walaupun itu hanya baju tido yg aku jarang pakai !!!

Dia dah suka ngan Ibu (dulu masa aku pregnant asyik sayang ayah) maybe sbb ayah garang kot… Nak tido ngan Ibu, pastu suruh adik tido ngan Ayah…

Bila kejut bangun pagi… cakap “Adam, jom kita g sekolah…pakai baju sukan (Isnin & Rabu), atau pakai baju blue (dia sebut bulue…ni bahaya ni…) Adam yg masih pejam mata, tp dia akan senyum… Sbb dia suka sgt g ke sekolah…(Baju blue- baju sukan dipakai Selasa n Khamis)
Lately, dia sibuk training untuk concert kanak2 sekolah dia yg akan diadakan pada Nov 2008. Walaupun aku kurang gemar dgn aktiviti macam tu, tp aku ikutkan aja…sbb tu aktiviti tahunan di taska…Lagi pun lepas ni Adam tak jumpa dah kawan2 dia tu…Dia akan bersekolah di area rumah shj mulai awal thn depan…

Suka brlakon jadi ultraman, Mak Uda (SIL) jadi raksasa yg jahat…TV kat rumah tu, ibu takde chance nk tgk. Tak Channel Sport (Hb), Channel 611 (Astro Ceria-Adam). Walaupun dia tak suka beberapa program dia spt Tom Tom Bak atau Anak-anakku, dia akan tetap buka Channel tu (dia tak tgk pun…sibuk main basikal), Reason dia..”Jap lagi ada Atetoman (Ultraman) Ibu…..Jgn la tukar..”

Kalau aku tk berita jam 8pm…Adam akan bg remote Astro kat aku..”Adam tak chuke la Ibu….Tukar la Ibu”

Bosan aku ngadap TV

Malam2 bg dia tgk buku… Suruh Hb ngajar ngaji…kejap je…pastu dah stop dah…(hangat2 taik ayam hb nih)

Umi, ada pesan bacakan surah 3 qul dan beberapa ayat lain yg aku ambil hasil kiriman rakan2 melalui emel. Umi cakap, Umi amalkan utk ke6-6 anaknya…Kadang2 bila aku ngantuk sgt…ada gak hari yg tertinggal… Huhu…..

2 comments:

faeizah said...

seronok aku baca entri ko nie..gelagat anak2 tgh membesar hehhe

RAI said...

Takpe...
Ko will come soon...
Xlama je lagi...
InsyaAllah..

Berdobar - dobar tak...?