Monday, May 18, 2009

CITER YG BANYAK

Banyak benda yg terjadi last 2 weeks…antaranya :-

1) Bonus dah masyuk
Spt yg dijanjikan pada 29hb April bonus masyuk (Alhamdulillah, it really unexpected months) and yesss…. Renovation is a must!!! Tp seminggu lah jugak aku n family tak selesa dok umah, i.e umah berabuk dan kene tdo kat living hall…. Tp sabar je la kan….alang2 nk buat…buat smpi puas hati… So, skang kira dah siap sepenuhnya… tp yg cabinet baju x siap lagi…aritu dah datang ukur dah…. Ni pun kira lari bajet aku…aku target RM1.5k je…last2 up lagi RM1k…sbbnya? Songeh aku la…. Nk yg cam ni la camtu la..ada cabinet buku la… kengkononnya…yg aku tau..last2 aku akan isi baju gak…. Wakakaka….

2) Kemas stor di ofis
Spt kebiasaan tahun2 sebelum ni, kami kene transfer semua file tahun sblm ke stor. Sbb cabinet kat ofis pun dah melimpah ruah dah kalau campur ngan file thn 2009. Apa yg nak dicite kat sini… ada kisah ngeri… my staff tiba2 takleh gerak badannya… tulang belakang jem…. Habis satu badan berpeluh2…kami takut beno dia pengsan…last2 call hospital suh anta ambulans….aduh…dah la bos tk dapat datang ke stor masa tu (key in BE Form last day – dia mmg suke wat keje last minute) dah lah stor tkt 3…dgn panasnya…berabuknya…dia lak leh ‘jem’ kat situ… mujurlah badannya kecik…. Terpaksa la pihak JPA (kebetulan ada sewa ofisnya kat area anjung felda ni..) dan pusrawi angkat dia guna apantah..aku tak reti nak sebut… tp aku mmg cuak gile masa tu… aku rasa bersalin pun tak sakit camtu..tgk cara dia tahan sakit dia.. (tp realitinya bersalin lagi sakit, kan…ye la berpuluh2 urat putus….tak gitu..)

3) Hb g Langkawi seminggu
Start 27hb April – 3hb Mei 2009 hb ke Langkawi lagi…. Kali ni mmg lama…seminggu gak la….masa tu aku mmg tension gile kena layan budak2 tu esp time malam sensorang… tp ku keras kan hati juga…at last…. Hb balik…. Jiwa den tenang balik………….

4) Family Day at Taman Tema DesaWaterpark – 9hb Mei 2009
Agak sempoi family day thn ni…menyahut seruan Holdings dan kerajaan utk berjimat cermat di musim ekonomi tengah merudum ni, kami tidak dibenarkan bermalam. So,s ebagai langkah paling bijak…. Pihak ajk telah memilih tempat ini sbg family day thn ni (2nd time aku dtg sini…1st time masa keje….thn 2003 tak silap…)

5) 1st Mei 2009 – 6 thn keje
Dah 6 thn aku kat sini… dan kekal di sini smpi ke tua (InsyaAllah….) aku target nk pencen awal…haha…bila tu tak tau..janji hutang piutang settle…. Bila ek…?

6) I love baking
Lepas aku masuk kelas baking ari tu, ni dah 2x kali dah aku try buat cheese cake…alhamdulillah berjaya (lupa nk snap la….) memula tu aku wat cheese cake yg topingnya aku letak apricot gel, yg 2nd time tu dapat tempahan dari my mom (hehe..) suh wat blueberry cheese… rasa? Mesti la best….

7) Breech
Masa check up 13hb Mei aritu, doc cakap baby aku breech …nauzubillah….aku mmg tak penah hadapi situasi ni… tp bila difikirkan setiap pregnancy ada je masalah,

a) Adam – uri matang & air ketuban sikit (aku agak disebabkan makan Salindah… sbb symptom ini juga sama berlaku spt ofismate aku. Nway, aku tak kata tak bagus…tp the words may change to Ă  tak sesuai kot utk aku…and aku tidak lagi makannya utk kandungan ke 2 dan 3.

b) Aiman – uri kat bawah sejak awal pregnancy. Yg membuatkan aku ada bleeding (sekali je la). Tp Alhamdulillah, bila rahim makin mengembang, slowly uri tu naik ke atas.

c) 3rd baby – breech… Balik je ofis, terus aku jumpa sorang Ustaz yg aku panggil Abg Rahman (unit procurement) utk buatkan air penawar utk aku…. Walaupun doc kata its ok…sbb baru 29 minggu… tp aku tetap cuak… Surah Maryam jadi peneman aku skang ini… Doakan sy dan baby selamat ya……..InsyaAllah…Aku mula la search berkaitan baby breech ni. Normally, ia akan berlaku kpd kandungan yg telah banyak berlaku. Ini kerana rahim agak kembang dan baby mempunyai ruang yg besar utk bergerak dan berpusing…. For baby inside my tummy, pls..pls..pls…let sit at the proper place sayang….don’t let ur ibu buat muka cuak selalu ye….

6 comments:

faizah 'paish' said...

haiyoh..ingat g mane lame x post entry. dulu mase aku mengandung Suhail pun breech jgk..tp ngam2 masuk 9 bln, die pusing sendiri. Smg berfikiran positif selalu.Lyn da bersalin. The very 1sy bb girl in wawasan family..cheers!

RAI said...

Oh ye ke...Tahniah utk leen. at least dia dah pecah tradisi kita...tak sabo2 aku nk wat gathering lagi Faiz...aku target nk wat kat Kajang tu je...Country Height... Ala2 A farmosa gak...ada banglo, pool...best, kan...?

ko bila nk update blog..?

faizah 'paish' said...

best..best..bg la org bujang wat arrangement..letih laa..

faeizah said...

1 - teringin lak nak mkn cheese cake ko rai hehhe.

2 - aku ada terbaca psl salindah nie ada side effect..anak first, 2nd tak..masuk ke-3..ada yg lepas bersalin..pendarahan byk non stop.. aku mula2 nak amik. pas2 tu poikir2..x jadikla. ada doktor tak kasi mkn benda camtu.

3 - aku doa2kan semoga kita & baby semua akan selamat..insyaAllah..

RAI said...

1) hehe.... ko dok mana? selayang ke? nnti aku anta kalau aku buat...sian kat ko ngidam...

2)aku pun ada baca...dia bleeding smpi rahim dia kene buang (rahim takmo mengecut..) ngeri siut baca tu...

3) InsyaAllah.... sama2 la kita berdoa

RAI said...

Faiz : Aku rasa yg bujang dan available cuma Zura je kot... yg lain MIA (Missing in action) bak kata zura...