Monday, April 20, 2009

Tax payable

Arggggggggggghhh...
Cam tau2 je bonus nak masuk next week.
Jumaat lepas dapat surat chenta dari IRB.
Aku n hb kene bayar tax from Year Assessment 2004 - 2006 nak dokek RM 700 lebeh...
Adeh....parah den....
Banyak rasanya nk pakai duit tu....
tp yg pelik sgt tu masa 2007 kami dah bayar hampir RM500 utk YA 2005.
Tp kenapa still kene revise tax payable lagi?
Then...pasal pe amaunnya cam tak bayar je...padahal cek clear...
mangkuk hayun tul...........

Kalau tax tu diagihakan ke org sepatutnya, Yess i accept it...
kalau still dapat mereka2 penyamun @ pembunuh yg sentiasa disanjung tinggi...
Sikit pun aku tak redha... (ler.....derang paham ke redha tak redha ni?)

Aku rasa abih cantek dah aku isi form BE tu spy dapat full exemption...
ngan anak, magazine, perubatan, insurans dan EPF, zakat pendapatan....
tp bila isi tang "Pendapatan tahun kebelakangan yang belum dilaporkan" i.e Tunggakan Bonus...
Aku tau pasti pendapatan aku kene revise....

Moral : bonus nak.....byr tax takmo plak...?
I have to increase potongan zakat pendapatan every month la....(currently aku byr RM80 sebulan - potong gaji)
This is better than byr cukai yg disalurkan ke sapa2 ntah........ (derang jugak yg kayoooo)

3 comments:

sue-arief said...

bank aku siang2 dh tolong tolakkan cukai bulan2... apsal ko tak guna PCB jer...
yg nyata setiap thn aku dpt balik potongan tu... xmo kasi duit kt "org2 tu" even a cent

RAI said...

Aku pun tanya HR aku camtu...tp sbb byrn zakat aku mmg cover current salary aku... sbb tu tak potong PCB. Tp start YA 2009, semua income in current year kene rekod as current year income, tak kira tu tunggakan atau apa.... so maybe once dapat bonus, byr zakat... so, xyah byr cukai. Aku pun dah discuss ngan cousin aku yg keje IRB. mmg dia suh bayar zakat rather than tax!!!!

faeizah said...

betul..aku pun setuju. bayar zakat lagi baik.