Sunday, February 1, 2009

Hampir Setahun....

Hampir setahun umur Aiman... Tp dia masih spesis "kecil" berbanding umur rakan yg sebaya dgn dia.... Puas aku pk cmne nak besarkan dia... tp betullah kata doc... Small frame...Tulang rangka dia spesis Ibu kot... hehe... harap2 bila besar, dia akan membesar spt rakan yg lain...

Adam... walaupun makin nakal dan uncontrol kenakalannya....tp dgn adiknya....sayang sgt2... (kadang2 je buat pasal ngan adik...) everything nk share ngan Aiman....

Hampir setahun, masih aku ingat saat nk bersalin kan Aiman.... masuk 36 minggu mengandung, aku "ready" utk bersalin... takut, takut jugak.... tp aku tetap berdoa aku tak induce.... Alhamdulillah, genap 2 minggu audit masuk, aku tak larat gile nk g opis... (hehe..)

Hari tu...(11hb Feb 2008) masih aku ingat...Hb, aku dan Adam ke opis/sekolah spt biasa...
Tp kat dlm kete lagi.... aku menangis takmo g opis...sakit sgt2 nk berjalan... Hb sabar je la... Dah la meredah jem pagi2 buta...Sampai opis takmo naik plak... Dia nak anta aku g hospital...tp sebabkan takutnye pasal...aku kata bley control lagi...Hantar je balik rumah... Pastu dia g opis ngan motor... aku baring je kat umah...

Balik je opis, hb nekad nak anta aku hospital mlm tu.... Ya Allah..dah bukak 3 cm rupanya...patutlah aku sakit sesangat... Rupanya doa aku utk bersalin pada 36 minggu dimakbulkan (walaupun belum keluar lagi Aiman masa tu...)

Pelikkan...kenapa aku berdoa utk bersalin 36 minggu? Sbb sejak 7 bulan lagi, baby mmg kat bawah...dah masuk sarung.... aku rasa mmg tak sempat tunggu 40 minggu.... Sbb tu aku doakan bersalin awal, genap baby matang....

Nurse yg seluk aku masa tu plak, kebetulan schoolmate hb...aduh...segan gile... hehe...

Malam tu, aku kene paksa duduk labour room, tp aku degil...aku kata aku nk duduk ward jugak.... Puas aku merayu ngan Nurse/Doc.... akhirnya aku dapat dok ward. Ngan hb dan Adam... dapat single bedroom....Alasannya, sbb baby aku kecik.. Doc target dlm 2.2 kg je...

Pagi esoknya, 5 pagi aku kene g labour room. 8.30am nurse pecahkan air ketuban. tp sehingga pukul 10am, just 5 cm jebukak.... Nurse drip, kol 12.32pm aku selamat bersalinkan Aiman.
Alhamdulillah....

3 comments:

mama nurins said...

Huhuhu...masing-masing ada pengalaman yang berbeza....tp biar pahit pengalaman itu ia tetap menjadi pengalaman yang terindah kan???dan kita tak kan pernah serik tuk melaluinya lagi...

K@sih said...

alahai...seronoknya dgr cerita org nak bersalin ni..
walaupun ada rasa takut, tapi teringin nak melalui nya..
insya-Allah satu hari nanti... :)

RAI said...

Mil : Pengorbanan seorang ibu, kan...

kasih : Sy doakan semoga peroleh rezeki itu...