Tuesday, September 29, 2009

Dah start dah……….

Aku cukup busan bila tiba time camni… kene review KPI staff…
Aduh… that y le aku kata I’m not a good leader.
Dan aku tak takmo jadi a BIG LEADER pun… huh

Setiap tahun staff yg sama je yg tak puas hati ngan KPI, maklum la perasan bagus… walhal aku bukn grading dia pun… Head of Dept yg meeting awal2, bg ranking… pastu ranking tu pass kat aku… suh aku isikan form KPI diorang based on ranking tu… yg kene nye aku la… sbb aku yg suh derang sign form tu… seolah2 markah tu aku yg bagi… mula la kata aku ni kedekut markah la… tak appreciate keje dia la… Dept lain lagi tinggi la… time closing account setengah mati la… tinggalkan anak bini laki seme la…Mangkuk ler… takkan nk tunjuk list @ ranking tu? bende tu kan PnC…

Tp yg baik hati pun ada gak… ada yg bila sign dan nampak rendah marks diorang cakap.. “Xpe la ini rezeki akak dot-dot-dot tahun ni..” aku plak cam sedih….

Aku benci tul bila time isi KPI bangang ni…… rasa cam nk cakap camni je… “akak amik la markah saya sikit…” – ceh…cam la byk aku dapat…

Bley tak bende camni bos handle sendiri? Jgn la babitkan aku.…

because I’m not a good leader…

4 comments:

P.E da legend... :) said...

ko kan akan jadi bos... tu yg kena praktis awal2... he he he

faeizah said...

betullah rai..kalo pasal KPI nie tiap2 tahun ada je issue. tak larat nak dgr org ckp2 le. tp kita buat pekak jelah kan..

Lissa said...

betul la, aku pun berperasaan yang sama. kalau boleh, aku nak keje dengan komputer, cakap ngan komputer, makan ngan komputer. bleh?

so, komputer kpi aku, aku kpi komputer. lagi sronok.

RAI said...

P.E : huh... berat sungguh tanggungjawab tu...

Faeiz : ko lagi la HR deprt... tahan telinga je la kan...

Lissa : ko mmg gile komputer... that la ko amik IT. nk tau cite tak... ada sub felda group, i.e security co. derang beli anjing, instead of amik pekerja... sbb anjing tak pandai mintak OT. manusia plak... sikit2 OT, sikit2 OT... huhu