Monday, August 3, 2009

new bundle of joy....... Anas

NurMuhammad Anas, (Anas : yang bermaksud peramah, cantik)
17 Julai 2009
2.96 kg
9.45 a.m
Ampang Puteri Specialist Hospital

Alhamdulillah, berkat kekuatan diri, sokongan hb, family, Dr Fauziah Hj Mohd Hassan dan rakan2 yg very supportive...sy telah melahirkan bb ke 3 ini secara pembedahan with GA (term bg bius habis la...aku pun follow je term ni...).

****************************************************************************

Saya diberi MC seminggu oleh Doc (actually, aku yg mintak utk menenangkan fikiran dan merelakan diri aku untuk dibedah memandangkan bb still breech)
Doc ada suggest utk normal delivery sebenarnya... disebabkan history delivery kedua-duanya adalah normal. Doc cakap, at least aku tau camne nk teran @ curi nafas @ bla bla bla... the bad thing is... 100% tenaga teran mmg dari aku, yg bermaksud no forceps atau vakum if necessary... Doc bley bantu betulkan kaki dan tangan dan bla2 utk keluar secara betul tanpa kecederaan.

Fuh...lantaran dari suggestion dari Doc itu, mmg aku tolak bulat2... sbb :-

a) aku tau tahap kekuatan teran aku takde la hebat mana pun, sbb masa deliver Adam n Aiman dulu pun, once kepala dah kua, aku dah flat....

b) high risk sbb the main organ, i.e : kepala adalah organ yg paling terakhir sekali keluar, so probability baby lemas tu ada...

c) tali pusat baby mmg melingkari kepalanya... so, pepaham je la...

So, aku dan hb setuju supaya aku cser shj….. tp mengambil GA, iaitu fully bius @ tanpa sedar. Doc pun suggest aku GA… memandangkan tahap ketakutan aku melampaui segalanya… (Dah selalu beno nangis depan Doc… naik malu dah aku….)
So, sebelum aku MC seminggu dgn baik hatinya aku inform la bos aku (ikutkan malas je.. tp in the name of to be responsible in any pending jobs… aku inform gak la…) elok la aku start MC 9hb Julai. Terus si bos declare closing account June @ 2nd quarter jatuh pada 8hb Julai. Hish terasa mangkuk la sekejap kan… tengah2 camni pun dia suh aku close account gaks… Xpe la… aku buat je la….. dah mmg ni keje aku tiap bulan. Tp ada gaks aku train sorang staff ni suh buat..dia pun ok aku rasa… tp bos tu..hish……cam tak puas ati…. (Takpe bos, next April make sure my bonus tip top ye….kali n ink 10 bulan plak…huhu)
So, tepat jam 6.30 pm (aku balik lambat tu..) pada 8hb Julai, aku siapkan sume keje closing..dari checking MFR yg staff ni buat, confirmation balance dan interco transaction ngan sume subsidiaries in Felda Group sampai la buat template Consol Pack (refer to consolidation acc by group level). Harap2 takde la nk calling2 aku pas ni suh datang ofis… naik menyampah dah aku tgk meja, tempak duduk aku dan yg paling penting perut ku yg sudah memboyot… mmg buatkan aku malas bangat nk g keje….
Good by my meja, kerusi, frens dan bla2 bla2… for 2 months +++

Seperti yg dijanjikan, pada 17 Julai 2009. Sepatutnya after 12a.m aku dah kene admit… besye la banyak bende kene cek kot… esp CTG yg paling aku tak suke tu… tp aku n hb cam malas sgt nk g after 12 a.m tu… Selepas tilam diturunkan dari tingkat atas ke living hall (pas ni kami berkampung tdo bawah je sepanjang aku confinement ni), bg 2 heroes tu tido dulu… aku pun ala2 tido gaks… walhal sbnrnya takleh tido… dan kitorang decide g hospital kol 5 a.m je…
Sampai je kat A&E, ward single bedded penuh..tak kisah la… belasah je… dapat 4 bedded… selesai sembahyang Subuh, nurse pun dah buat apa yg patut… EE datang kat ward (my little bro, he is a radiographer kat APSH). Pastu Doc Anest (pakar bius) pun datang, tanya betul ke aku nk GA, dia suggest amik epidural (1/2 sedar)…aku takmo…nekad nak GA gaks…. Ok fine…
Pastu Doc O&G aku lak sampai..kali ni dia cek perut…nk pastikan kepala bb kat ne…. but dia pun frust sbb still kat atas….Tp aku dgr dia bising ngan nurse… dia nk aku jadi 1st case dia hari tu.. tetiba je nurse memandai tukar aku jadi 2nd case…. So aku ditolak masuk ke Operation Theater jam 9 a.m…. Masa tu air mata tak hingat la….. syahdu gila….Hb cool je…
Masuk dlm OT, hb tak leh masuk sbb aku amik GA… Doc cakap kalau half sedar, hb leh masuk..siap leh amik gambar lagi.. (Arghhh pedulikan…aku takut !!!!), punyalah riuh kat dlm OT tu… aku? Dah lembik dah…air mata dah takde… dgr Doc Fauziah cakap.. “Ni patient sy, dia takut sikit…” pastu dengar dia comment aku nya urat kecik sgt….smpi kene amik jarum paling halus… So, sebelum Doc Anest nk cucuk aku bg aku taksedar, sekali lagi Doc Fauziah jerit.. “Nanti2… sy nk cek perut dia…mana tau kepala tetiba pusing” Fuh…aku jadi terharu gile ngan Doc Fauziah… tp the result never change… At last Doc Fauziah peluk aku…. Suh aku sabar, istighfar, mengucap… Sungguh aku terharu dgn dia… Walaupun aku adalah antara ramai2 patient dia yg tak terkira aku rasa…. Tp caring dia tu betul2 wat aku syahdu…. She is really a doctor !!!!


Kol 10 lebih kot aku dah sedar, part c-ser tu really buat aku sakit, dia cam mencengkam daging dan berdenyut2… aku nangis je…huhu… minum pun tak leh…. Hb just bg titik air je kat aku…. Mmg saat ni paling aku tak kan lupa….
Aku disuruh tekan butang kalau sakit (itu morfin sebenarnya, tp at very low dose..) aku tekan je…sbb sakit !!!!!
Tak lama pastu Doc datang, dan bercerita bb aku tu agak pelik… sbb kaki dia terkangkang masa kat dlm perut… haha… Doc tu gelak… dan say sorry kat aku sbb dia kene tekan perut aku sbb takleh tarik kaki bb… (Anas…anas..pelik2 la..) pastu dia kata, ada hikmah aku c-ser… sbb dia Nampak ada cyst sebesar 2cm dlm Rahim aku…kalau normal… benda tu tak Nampak… Ya Allah, mengucap panjang aku (actually masa tu aku stil 50:50 sedar)
Pastu nurse bwk bb masuk…aku tgk cam tu je… pastu mamai lagi… aku cakap ngan hb hantar blk kat nurse…. Aku tak larat...
Dalam kol 3 – 4 pm cam tu, kakak aku datang ngan hb dia…. Baru la aku leh cakap (masa tu 70:30 sedar la…) dan masa tu la aku cian kat bb dan terus bf bb smbil baring….
Jam 8-9pm cam tu, baru ada single bedroom. Aku ditolak bersama2 ngan katil kat sana… Tak lama, umi & family smpai (termasuk Adam dan Aiman). Malam tu, hb dan Adam tdo bersama2 ngan aku di #331.

To be continued….

11 comments:

Lissa said...

terharu sungguh aku baca entry ko... isk isk..

mama nurins said...

tahniah rai...semoga cepat sihat.aku dah melalui 2 caeserean 2007 & 2008.bila baca entry ko teringat plak masa aku dulu tuh.rasa takot melebihi rasa sakit.take good care of urself.do not overwork.

deqlynnz said...

congratulation rai....terharu baca...besarnyer pengorbanan seorang ibu dan juga ayah...take good care urself, insyaallah kalo ada free aku dtg....kiss aku untuk new baby n also hero 2 org tu....tak sabar nak rasa pengalaman camtu....thanx 4 sharing...

intan said...

Alhamdulillah,tahniah rai tambah lg sorang rezeki amanah Allah semoga cpt mbsr jd anak yg soleh.Lyn kan deqlyn tu dpt pn contact mcik nih senyap je

faeizah said...

mendengar mcm2 citer org time nak bersalin buat aku takut rai. apapun, alhamdulillah..ko & baby selamat.
doakan utk aku le plak nti..

nikNadim said...

welcome to the world anas!!!
3 hero doh la awok...

seghiaa jugok kena c-sec ni dih...tapi takpo sumo dah selamat....

Suraya Arieff said...

Tahniah Rai... skeri gak baca entry ko ni. alhamdulillah semunya selamat. Take care

RAI said...

Lissa : isk isk.. aku pong... Tq ye baby walker tu...

Mil : Ya betul tu.. mmg aku tabik la ngan ko... cool je beb...

Lynn : meh la sini... leh borak panjang lagi...

Intan : Hai org jauh... sowi.. lama tak singgah blog ko.... kene block la fp kat opis aku...

Faeiz : Moga selamat semuanya...

Nik Nadim : Huhu.. meme seghia la... ari tu ore balik kelate SIL nikoh... jupo wey demo...

Sue : agak skery siut... Nauzubillah ketemu lagi c-ser tu...

Lissa said...

rai, update profile.. tambah lagi sorang tu.. hehe.. bb camna, suka bf tak?

RAI said...

Ok. alhamdulillah... so far, byk stok ebm dah buat...hehe...tq

norkleo said...

salam rai.. aku norr. tsentuh aku baca entri ko ni... rsa nk nangis sama. sian ko... kalo aku pun msti nangis2 jgk msa tu. takut. apa pun, tahniah n alhamdulillah selamat...