Thursday, January 8, 2009

KPI oh KPI

Skang ni kat opis mmg semua org bercerita pasal KPI… ye la KPI yg menentukan increment utk gaji Jan 2009 ni….semua tk sabar nk tgk online payslip once HR posted. Tp yg buat aku sadis sgt2… ada la 2-3 kerat my staff cam nk blame aku pasal point diorang rendah. Hello…. Tu bukan decision aku pun nak letak point tu…semua tu HR/Manager Level yg tentukan…semuanya gara2 bell curve yg digunapakai oleh Holding Co….yg kengkonon nya bagus…Walhal nyata mmg menindas staf… Kalau korang perasan bell curve tu kan bentuknya menunjukkan jumlah besar adalah di average dan hanya beberapa kerat shj yg layak duduk di tempat excellent…

Blame la Holding pasal pe guna bell curve tu…aku suh depa sign je form tu kalau agree… kalau tak agree…. Tak yah la sign…kan…..

2 comments:

sue-arief said...

mmm bank dah lama guna KPi & bellcurve nih...aku rasa ni cara yg adil nak nilai prestasi keje kita... saper yg rasa dia buat keje betul & efektif x perlu risaula...
lagipun mesti x adil kalau ko buat keje bagus tp end of the year bonus sama dgn org yg x perform
ni pendapat aku jer tau

RAI said...

ye betul...setuju beb