Friday, January 16, 2009

Hilang arah

Sejak 2 menjak ni aku jadi hilang arah. Tp reason nya adalah 'pick time' aku dah datang.
Closing kali ni betul2 buat aku malas dan takde mood. tak pernah aku rasa cam ni.... Rasa cam dah bosan buat keje yg sama sejak 5 thn lepas. Ya mmg aku patut berbangga, sbb aku insan yg terpilih sbb dapat buat full set of account. Walhal tgk gangs lain, ada yg buat AR (Account Receivable) shj, ada yg buat AP (Account Payable) shj... Yang nyata lagi membosankan...
Tp aku ni mmg tahap gaban busan buat keje aku skang...teringin sebenarnya buat keje org lain...

Bukan aku nk keje yg lagi mencabar, dan tak kata pun keje aku skang ni tak mencabar... Tapi aku mahukan kelainan...mahukan sesuatu yg baru...dlm erti kata lain utk tambah ilmu baru yg aku tak tau... Setakat Debit Credit tu apa, rasanya dlm tangan la.... (bukan nk berbangga, tp tu la kenyataannya hidup dlm bidang perakaunan ni...)

Dulu, masa sekolah, sungguh2 aku nk jadi akauntan...sbb aku terer akaun n math (no wonder, i got A1 for my PA & Math Moden, A2 for my Add Math) jarang kan anak melayu dapat A2 Add Math (hehe...perasan pandai kejap...)

Dulu, bila matriks, Nomie sibuk ajak aku amik Maths, tp aku nekad dgn bidang akaun yg kengkononnya minat nak mampus la masa tu. Kalau aku amik Maths, mesti aku dapat pakai Compressor cam Nomie (hehe...berangan sekejap).... Tp tu bukan yg aku cari...aku bukan idamkan kete besar, rumah besar (even takmo dok umah besar....takut pencuri masuk...) hehe...
Tp ape yg syok sgt time tu ngan akaun, aku pun tak tau... aku nk gak dapat 2nd class upper smpi sanggup extend sem demi nak maintain pointer. Alhamdulillah, masa grad, cuma kurang 10 org shj yg dpt 2nd class upper (utk gangs malas & extend cam aku ni...) takmo compare ngan org lain...

Tapi, skang aku dah berjaya dlm bidang yg aku ceburi. Even aku jadi org no. 2 kuat di Finance Department.... (which mean, tanpa aku.... bos aku pening kepala...) Kenapa aku masih mempertikaikan kebosanan finance/account....sedangkan itulah bidang yg aku kejar selama ini...

I am speechless.... I wonder why should I wrote this things...and allow you to read this...?
Tara..... I got the point..."MANUSIA TAK PERNAH PUAS"

3 comments:

mama nurins said...

Betul la tu Rai, aku pun rasa yang sama...I should be proud of myself, and yet aku rasa still x puas dengan apa yang aku ada...why...why...

faeizah said...

biasalah rai..hari2 buat keje yg sama mmgle bosan. aku pun ada masa pikir mcm tu gak. tp nak wat cemana..takkan nak tukar keje hehh

RAI said...

mil : i hv answer your question.. hehe,

faeiz : tul tu, hutang keliling pinggang lak tu, umah la kete la...