Friday, September 28, 2007

: RAYA - DULU SEKARANG ::

Raya dulu :
Seronok.... masa kecik dapat duit raya la..masa dah beso plak...masa tu sepupu sepapat... makcik dan dan pakcik ada yg tak kawin lagi... pendek kata... semua buat sesame... terutama cucuk sate yg Chik buat... kupas kacang tanah lepas goreng... semua nak buat sate... kuah sate... dan nasi impit... Dan sampai skang... Sate masih jadi menu utama di pagi raya... walaupun Chik dah takde... kembali ke Rahmatullah tanggal 20 Sept 1998... (masa tu aku nak bertolak ke Sintok, ke tempat Lissa... terus cancel....)... Malam raya jugak la...bentang carpet baru... tukar sarung kusyen dan langsir... sume nk tunggu org KL balik baru nk buat... Sbbnya.... seronok bile buat sesame...

Ummi... ada 14 adik beradik...sume kawin ngan org KB... pendek kata time raya mmg jumpe la sepupu sepapat kat umah Chik.. bila ada satu tahun ada sepupu/pakcik start keje... kami akan pakse diorang belanja kat KFC atau McD lepas hari raya season dah habis...

Pastu mesti buat BBQ kat depan rumah... selalunya la... setiap family sumbangkan duit... dan beli la bahan2 utk buat BBQ...

Time tido... paling best ramai2 tido... bila lampu tutup... borak tak habis lagi... borak dan borak... bila bangun sahur... ngantuknya...

Bila time mandi plak... pun satu hal.... toilet ada 4.... tp nak menampung kami yg ramai ni... pendek kata... mmg kene Q...

Bila time makan pun satu hal... macam ape je... berebut-rebut... pastu...kene makan kat bawah la... sbb meja tak cukup.... yg paling sume org tak suke... bab lepas makan... hehe...bab basuh pinggan...fuhh.. mmg tak sanggup... kene la gilir2...

Bila nak balik KL... mesti sedih.... sedih sesangat... sbb balik setahun sekali kan... kami sepupu sepapat ni mmg rapat...

Raya Sekarang :
Hari raya pada aku tak bermakna lagi... sebab pada aku... raya nih hanya utk budak2... Utk Adam mungkin tak paham lagi maksud Hari Raya... the 1st 2 years... aku mmg beraya di rumah mertua... seronoknya sbb belajar buat lemang... 1st time tengok..maklumla org Kelantan tak makan lemang... tp dari segi suasana... mmg tak leh lwn kat kampung Ummi yg ramainya umat... tak terkata meriahnya... Mak mertua aku ni asal Perak cuma dok Kelantan... rasanya d only Kelantanist yg buat lemang dia je kot... hehe... Tahun ni beraya di Selayang je... lepas sembahyang raya... baru balik kampung...

Dari segi dressing plak... tema aku dan Hubby... biru... Adam? lantak dia la... baju dia banyak... Mujur aku beli masa bulan 5 dulu (Mega Sales)...Kalau dalam keadaan skang yg aku tak bermaya nih..pendek kata... pakai baju raya tahun lepas la si Adam tuh...

Yang tak syok nye... bile sume dah kawin... masing2 dah ada tanggungjawab lain... pikul anak kiri kanan... tak sempat nk berborak... Macam Irah yg kawin ngan org Kedah... pendek kata lagi la susah nk jumpe... Rasanya dah semakin jauh... kami sepupu sepapat nih... tak syok kan macam ni...Sedih sangat...

Bila Chik dah takde... tetamu yg datang masa hari raya pun dah kurang... Maklumla dulu... yg datang nk tengok org tua... skang org tua dah takde... tetamu dah kurang... mujurla adik beradik Ummi ni ramai... meriah ngan kitorang je la jawabnya...

Kesimpulan :
Tahun ni..aku takde mood nak raya... hehe...dalam keadaan aku yg camnih... Hish...

1 comment:

faeizah said...

hmm..samalah ngan aku. raye biase je kot bila dah besar2 nie. byk tolong mak aku nak siapkan juadah ketupat, rendang etc.

raye nanti jemputle dtg rumah aku ek.. :)